вторник, 22 юли 2014 г.

Елзаски курабии

Примамливо изглеждащите сладки на Тики бяха направени много бързо след като ги видях.Старата машинка за месо беше изнамерена,а ламаринената формичка беше издирена във всички шкафове и чекмеджета.В крайна сметка сладките са налице. :)
В детството ми правихме тези курабии с машинката със свинска мас,затова и вместо маслото в рецептата на Тики сложих свинска мас.Сладките и курабиите стават по-пръхкави с нея.
Това,което промених още е добавена една чаша орехи,за по-орехов вкус.
Тези сладки,колкото престояват стават по-вкусни.Но дали ще ги дочакаме да станат най-вкусни! :))
От това количество продукти се получиха 2 тави и половина със сладки.При следващ път мисля да удвоя дозата,защото е крайно недостатъчно това количество/само две тави/.Така и ще се цапа машинката-нека е за повече! :)


Ето и рецептата:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. св.мас
2 яйца
5 с.л. кокос
1 ч.ч. орехи на едро-смлени след това на ситно
1/2 пак.бакпулвер
брашно за умерено твърдо тесто

Моето се получи малко по-твърдо,затова излязоха такива гъсенички. :)

След като се омеси тестото се оставя 30-40 мин да престои.След това се слага в машинката и се правят сладки с различна форма.Поне на моята ламаринка има за 4 вида,но според твърдостта на тестото ми,тази форма се получи най-добре.Нареждат се в тава,постлана с хартия за печене и се пекат в силна фурна за 10-15 мин.Прегарят много бързо след един определен момент,затова след 10-тата минута трябва да сме нащрек! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар