MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 30 юли 2014 г.

Ментови мъфини с нишесте и орехи


Това беше рецепта за мъфини с нишесте,която обогатих с орехи,защото много ги обичам в кексово тесто.Идеята за ментата дойде,докато се чудех с кой цвят от цъфналите билки в градинката ми да украся готовите мъфини.Ехинацеята ми се видя доста голяма-колкото мъфините :) Риганът също не пасваше като за сладки неща...та.. съвсем случайно,докато се чудех и разхождах,забелязах,че е цъфнала ментата...Любимият ми лилав цвят и любим ментов вкус в чая и в шоколада...та оттам и идеята-защо да не сложа няколко капки ментово масло в кексовото тесто.Не няколко,ами цели 9!!! :) Бяха си достатъчни!Не само,че се размириса невероятно ментово,докато завършвах бъркането на сместа,ами се и запази ментовия вкус след това в самите мъфини.Като краен резултат ми липсваше само вкусът от шоколадови парченца в мъфините...но следващия път мисля да добавя-поне половин шоколад-начупен на парченца,или шоколадови капки.
Ето с какво забърках сместа:

3 яйца

1 бакпулвер
40 г нишесте
200 г меко масло
150 г захар
100 мл пр.мляко
200 г брашно

1 ч.ч. орехи на едро
8-9 капки ментово масло/есенция
1/2 ч.ч. шоколадови капки или шоколад на парченца

Всичко се смесва,като орехите,есенцията и шоколада се добавят най-накрая.
Сместа се разпределя в 12 хартиени кошнички за мъфини.
Пекат се около 20-25 мин в предварително загрята фурна.


По желание се поръсват с пудра захар.




3 коментара:

  1. Диди,сама ли си правиш ментовите капки?Аз също имам мента и я ползвам за чай,а така ми се иска да си приготвя и някакъв концентрат за сладкиши.Ако знаеш нещо ,сподели.Разкошни мъфини си приготвила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не,Живе,купувам си ментово масло.Предполагам нещо подобно може да се получи като се накисне голямо количество прясна мента в ракия и се остави да отлежи-15-40 дни.Така се правят извлеците.С лавандула съм правила,но нямам толкова много мента,за да опитам.Затова пък портокалови корички,заляти с ракия и отлежали,са чудесна портокалова есенция за сладкиши.
      Поздрави и дано съм ти била полезна! :)

      Изтриване
  2. Благодаря-винаги си ми полезна...

    ОтговорИзтриване