MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 29 юни 2014 г.

Макарони в крем карамел в конвекторна фурна


Или макарони на фурна! Сладки,с яйца и прясно мляко или сметана,в зависимост какво имам в момента.:)
Откакто разбрах,че могат да се приготвят и спагети в конвекторната фурна,реших да опитам всички възможни рецепти... nyam
Оказва се,че тази фурна има огромни предимства.Напълно незаслужено е стояла у дома толкова време почти неизползвана... Ястията се приготвят изключително бързо,пести време,а и е по-здравословно,тъй като продуктите не се обработват дълго време при висока температура.
И не на последно място почти няма загорели тави за миене!
 Тук макароните се сваряват предварително в тенджера с малко олио и сол,а в конвекторната само се запичат.
За тавичката на конвекторната фурна:

около половин пакет макарони ,малко олио,сол

3 яйца
2 ч.ч. пр.мляко или 1:1 сметана и прясно мляко
1 ч.ч. захар
2-3 ванилии
1 щ.сол


Сварените и отцедени макарони се слагат в намаслената тавичка в която сме изсипали 1/2 ч.ч. захар,която е предварително карамелизирана и разпределена по дъното.Заливат се с яйчената смес.Отгоре се поръсват с кристална захар.
Пекат се на горната решетка за 25 мин при 210 градуса.Млякото трябва да се е сгъстило при натискане с лъжица отгоре.
Предимството тук е, че яйчената смес се опича точно толкова,колкото трябва/крем карамела не се пече при висока температура дълго,за да не се пресече/ и наистина стават в чуден яйчен крем карамел.В обикновена фурна не съм успявала да ги сполуча така,тъй като докато се зачервят макароните,яйчената смес се попрепича и се получава нещо като пресечена заливка .
Тук резултатът е сочни,сладки макарони в яйчено-млечен крем,а с карамела който е обхванал макароните отдолу си е просто приказно!
Да ви е сладко! :)





3 коментара:

  1. Интересно...след като пробвех какво ли не в конвекторната фурна установих, че нищо друго освен месо не се получама...Сега ме караш да пробвам отново. В каква тавичка печеш на горната решетка, че моята фурна няма тавичка, само двете решетки?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз си купих тавичка долу-горе с размерите на фурната и пека в нея и в още една по-малка.Да,месото се опича много по бързо от картофите например.За 15 мин могат да се опекат кюфтета,за 20 мин пържолки,но за 40 мин картофи,тиквички.Всичко се опича,просто трябва по-дълго време.Но 40 мин за картофите е по-добре отколкото час и 20 мин ако ги печещ в обикновена фурна.А тестени питчици днес изпекох за 20 мин.Изваждането и от шкафа ми спести много време,не само за приготвяне на ястията,а и време през което да изтъркам една тава примерно.Успех и опитвай непрекъснато! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за отговора! Поздрав на морето - моя голяма любов!

    ОтговорИзтриване