MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 1 април 2014 г.

Мариновани пържоли в буркан



Тези пържолки,видяни при Пепи ,просто нямаше как да подмина.
Има само едно ''но''-трябва да ги правим само,когато сме сигурни,че месото е прясно,а не отлежало незнайно колко в магазини,фризери и балсамирано с химия по хладилните витрини,за да изглежда свежо.
Ако имате месарница,за която сте сигурни,че предлага прясно месо,може смело да действате.
Много се чудих и разпитвах,защо ли  точно приготвено по този начин месото става крехко,въпреки че престоява седмица,че дори до 3 седмици в хладилник.
Оказа се, че по-скоро на старите хора е известен този метод и то като метод на консервиране и запазване на месото за по-дълго и то в повече сол.Тогава,когато е нямало фризери и хладилници.Оказа се също,че основно олиото е това,което прави месото крехко.Затова,когато месото престоява няколко часа в маринати,основно му действат олиото или зехтина от маринатата-затова ги слагайте смело и за по-дълго време-минимум за една нощ.
Моите пържолки престояха 4 дни в буркана,като за това време не смениха дори цвета си!Внимателно ги наблюдавах всеки ден! :))))
Приготвят се пържолките,посоляват се на вкус,поръсват се с черен пипер и кимион,може дори да се сложи по-голямо количество подправки/защото с олиото се размиват/както и различни от тези.
Нарязва се на ситно един малък праз лук и като се редят пържолите в буркана буквално се облепят от всяка страна с него.Нареждат се плътно една върху друга,като се притиска добре,за да излиза въздуха.Тези 8 пържолки изпълниха един буркан.Налива се малко олио.


Минава се с шишче между месото и стените на буркана-прави се едно кръгче,за да излезе ако има останал въздух и на негово място да влезе мазнината./между другото,това е чудесна идея Пепи,нямаше как да се сетя!/
Долива се мазнина да покрие месото 1-2 см .


Покрива се буркана с прозрачно фолио и се затваря плътно с капачка.
Така приготвени,пържолките може да престоят от няколко дни до 3 седмици в хладилник.
Можеше да сложа малко повече подправки-като количество,но като за първи път
-опипвах внимателно почвата... :)))
Преди печене/пържене се отцеждат от мазнината и се отстранява колкото е възможно праз лука,защото при печене първо той ще изгори.Ето ги готови и отцедени и видиммо почти без подправки!!!Ужас за мен-като любител на подправките.. :)))



Опекох ги в сух тиган.Първо за няколко секунди от всяка страна,за да се запечата месото и да се запазят соковете и след това до зачервяване от всяка страна.
Изглеждат ето така:


*Това е чудесно решение за всички работещи хора,които не искат да губят много време в готвене след работа.Стои си буркана с маринованите пържолки в хладилника и след работа просто се мятат или на тигана или във фурната. :))
*В никой случай не изхвърляйте ароматизираното вече олио с подправките и праз лука.Може да го използвате при приготвянето на някоя предстояща манджичка. :)
*Може да се приготвят без праз лук.Както и да се поръсят с чубрица или друга някоя ароматна подправка!Защо не и с прясна салвия!Съвсем наскоро открих чудесното въздействие на салвията при мариноване на меса,дори  замразих нарязани свежи листенца във фризера.
Опитвайте!И...да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. ха така, салвията е много приятна подправка :)
    Диди, това за въздуха го открих с неприятно усещане, когато отворих буркан и миришеше на старо. Като погледнах, видях, че няма олио навсякъде и милото обясни, че така се окислява месото. Беше добило странен и мирис и цвят.
    Татко и мама си правят и с червен пипер и много ги харесвам, но моите човеци ги отказват път. Ако обичаш - пробвай така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,чудесна идея,Пепи!Задължително ще пробвам и с червен пипер-харесвам го на пържолки!Благодаря за идеята,абе...чудо си ти! :))))
      Хубава вечер! :)

      Изтриване