MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 21 април 2014 г.

Козунак - Великден 2014


Най-фотогеничният,най-шареният,най-сладкият,най-силният празник!
Христос воскресе!
Нека всеки открие своята истина и нека никога не губим своята надежда и вяра,за да имаме смисъл за себе си и за другите!
Тази година у дома мама украсява яйцата,затова пък аз се заех с козунаците!Двойна доза-6 броя!
Цял ден мина в правене на козунаци и добре, че беше хлебопекарната-да омеси и втаса тестата! :)))



Най-важно в правенето на козунак е втасването/при около 50-60 градуса/ и печенето.Хлебопекарната е несравнима в замесването и втасването.Идеална е за тестото за козунаци,което се меси дълго и трябва да втасва на много топло.Е,колкото и да се затопли една стая-повече от 25-28 градуса е трудно да се постигне.А маята се активира най-добре при 50-60 градуса.Ако нямате хлебопекарна,тестото може да се втаса във фурната,в тенджера при не повече от 50 градуса.
При мен,в хлебопекарната, за около два часа-резултатът беше такъв:


Невероятно еластично тесто с много мехури,които пукаха,докато го премесвах и оформях. :))
Удоволствие е да се работи с такова тесто!
След много изпробвани рецепти,в крайна сметка стигнах до извода,че може да направите която и да е рецепта,но трябва добре да спазите условията за втасване и печене.Съотношението на мляко,яйца,захар,мазнина,брашно всъщност не са толкова от значение,ако не втасате добре тестото и не го опечете при по-ниска температура.
Затова има много снимки на почти черни и тъмно кафеви козунаци,включително и моите.:))) Защото печем козунака като хляб,а той всъщност е по-лек,по-ефирен,още повече след като е втасал двойно във формата -трябва му не повече от 40-45 мин печене при не повече от 180 градуса.Но...всичко се научава с опит. :)
Ето рецептата по която направих козунаците тази година:
За 3 броя:
3 яйца + един белтък/жълтъка остава за мазане/
220 г захар/на мен лично ми дойде малко,така че може да се добави 1 с.л. течен подсладител/
Смес от три вида мазнина-50 г.краве масло,2 с.л. св. мас,5 с.л. олио.Всичко се слага в един съд и се разтапя.
30 г прясна мая
300 мл прясно мляко
настъргана лимонова кора
захаросани портокалови корички
около 1 кг брашно

Вечният въпрос''Колко брашно?'' оставям отново с приблизителен отговор.Не може да се измери точното количество брашно!Зависи дали се пресява брашното,зависи дали е тип 400 или 500,зависи от големината на яйцата,зависи какво мляко използвате-домашно или купено,зависи от мазнината,дори наскоро прочетох,че зависи и от влажността на въздуха.Така че-колкото брашно поеме-толкова! :)
Аз взимам брашното от 5-килограмово чувалче,директно,без да го пресявам.Митовете и легендите за пресяването на брашното оставяме в миналото. :)

В контейнера на хлебопекарната сложих прясното мляко с маята-натрошена.Леко разбитите със захарта яйца,щипка сол,есенцията.Включваме на програма тесто и започваме да добавяме брашно.Толкова,че да се оформи като тесто,но и да не се озорват много бъркалките.След това започваме да добавяме разтопената мазнина по 2-3 лъжици,като изчакваме да се поеме.От време на време може да поръсвате и с половин супена лъжица брашно.След като се поеме всичката мазнина и тестото е станало еластично се изключва програмата и се включва отначало да започне да меси,но се затваря капака и така се оставя час и половина-колкото е цялата програма за месене и втасване.
След това премесваме тестото на масата с още брашно,разделяме тестото на 3 части.Всяка на още 3 за фитилите.Посплекват се с ръце.Слага се плънка по избор-парченца локум,червени боровинки,лимонови резенки,течен шоколад,мармалад.Завива се фитила на руло.Сплитат се по три на плитка,като всеки фитил се усуква колкото може,за да се образуват конците. :)
Слагат се във формите и се оставят да втасат.Понеже са три козунака се налага да се пекат поне на два пъти.Така че,тези,които ще печете първо,може да сложите на по-топло място да втасат по-бързо.Този го форсирах на слънчице. :)



Намазват се с жълтъка и се поръсват с бадеми,лешници,захар и захарни сърчица на Dr.Oetker. :)
Тези са поръсени с кайсиеви ядки.


Идва ред на печенето. :)
След като препекох първите три козунака-на по-високи градуси,с фолио,без фолио-голяма борба беше-около час,следващите три пекох по-умерено.
В студена фурна се слага козунака и се включва фурната на 200 градуса.След около 10 мин,като се надигнат,фурната се намаля на около 170-180 и така до края на печенето.Около 30-тата минута на печене,ако са почнали да стават заплашително кафеви,се слага фолио,като не се намаля фурната.Нужни са около 40-45 мин,за да се опече втасалия козунак без дебели долни кори и поизгорели горни. :))))
Това е първия опечен,който мъчих цял час:


А това са следващите,които станаха по-сочни и с по-тънки кори:




И не на последно място-конците:


Мекички,като памук,но това до голяма степен зависи и от печенето.Убедих се сама-как от едно и също тесто,приготвено по една и съща технология-първите се получиха сухи и препечени,а следващите-пухкави и меки.
*Ядките,с които ще се поръсва козунака-лешници,бадеми или кайсиеви ядки/сурови/ -се накисват от предния ден за 6-7 часа.Изхвърля се пожълтялата вода,изплакват се,отцеждат се и се оставят така да поизсъхнат до следващия ден,когато ще правите козунаците.Така набъбналата ядка става удобна за нарязване на тънки филийки.


4 коментара:

  1. Красота,Дея!
    Христос Воскресе!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са ,Диди-поздравления!
    Здраве и радост в дома ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Живе!Здраве и благоденствие и в твоя дом! :)

      Изтриване