MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 30 март 2014 г.

Толумбички



За две пълни тави с толумбички:
300 мл вода
1/2 ч.ч. олио
5 яйца
щипка сол
2 ч.ч. брашно

за сиропа:
6 ч.ч.вода
4 ч.ч. захар
5 ванилии
Водата и олиото с щипка сол се слагат да заврат.Свалят се и наведнъж се изсипват 2те чаши брашно.Бърка се с дървена лъжица докато поеме всичкото брашно и започне да се отделя от стените на съда.Оставя се да изстине малко и се добавят едно по едно яйцата или направо всичките се разбиват с миксера.
Тестото е готово-при мен се получи малко рядко.Слага се в шприц с къдрав накрайник и се шприцоват толумбички направо в горещото олио.Това е най-досадната и буквално лепкава част от правенето на толумбички,затова ако имате по-голяма торба,на която да сложите къдравия накрайник-по-добре да може да се сложи цялото тесто наведнъж.Другия вариант е,като свърши се допълва,но е малко лепкаво и цапащо.Крайния резултат е това-пълна купа с наполовина готови толумбички:

 Приготвя се сироп-след като заври се оставя 2-3 мин. и се сваля от котлона.Изчаква се 1-2 мин. и се заливат вече изстиналите толумбички,подредени в тави:


Сиропа може да ви се види повече,но те си го поемат всичкия.Просто го разпределете равномерно в двете тави.След час-два може да обърнете толумбичките,за да поемат добре и от другата страна.
Мноооого да ви е сладко! :)
*Използвах рецептата  на Пепи,но при мен не се получи толкова гъсто тесто,което да мога да отрежа с ножица,че и да сложа на хартия,от която после пък да преместя толумбичката във врящото олио!Това просто беше невъзможно при мен,тъй като се получи рядка и лепкава смес,дори се чудя как се обособиха ръбчета,но така или иначе бяха много вкусни и мекички.Преди използвах рецепта по която ставаха по-тестени и мазни,а сега някак си вътре беше ''мокро'' и доста по-вкусно!


2 коментара:

  1. Фейче-Дейче :) моите чаши с брашно са по 300 мл., затова става по-гъсто тестото и успява да се задържи на хартията, като ги режа. Не че съм се убила да ги режа, обикновено и аз направо ги щприцовам в тенджерата с олиото. Ако смесиш олиото с масло - докато изстива, тестото също стои по-стегнато.
    Но в крайна сметка няма значение по лепкаво, или по-стегнато тестото ще бъде, защото крайния ти резултат просто е чудесен!
    Черпи една толумбичка ;)
    и спорна нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо,чудесна нова седмица и на теб,Пепи!Вземи си колкото можеш да понесеш толумбички! :)))) Наистина,сега видях,пише,че чашите ти са по 300 мл,а при мен чашата е от 250 мл,та това си е почти половин чаена чаша брашно!Ето откъде идва разликата!Благодаря за корекцията!И за маслото си права,може би и от това ще се посгъсти!Важното е,че дори неспазена точно,рецептата ти пак се получава! :)))
    Поздрави и спорен ден! :)

    ОтговорИзтриване