MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 21 ноември 2012 г.

Консерва от чернокоп/сафрид



Тази консерва може да се направи с всякакъв вид риба разбира се.Както дребна,така и по-едра,нарязана на парчета.Като времето през което би се сварила дребната риба е по-малко.
Вари се на бавен огън докато се стопят костите-много,много вкусна!
Рибата се изчиства от вътрешностите,махат се главите и опашките,нарязва се на две през средата/чернокопа/ или ако е по-голяма риба,като скумрия например-се нарязва на парчета по 3-4 см. Измива се добре и се осолява на вкус.Аз предпочитам да я осоля в саламура с вода и сол,за да излезе кръвта.Саламурата направих с яйце-добавя се толкова сол във водата,докато се издигне яйцето на повърхността.Не трябва да е много солена.Оставена от вечерта в саламурата,на другата сутрин рибата е вече осолена.Отцежда се от саламурата и се изплаква.Нарежда се в тенджера-на всеки ред се поръсва с черен пипер и бахар,дафинови листа-2-3 за цялата тенджера.След това се залива с една част оцет и една част олио -1:1-докато облее 1 пръст рибата.В тенджера с вместимост 3-4 литра се побра около 2,5 кг риба.За това количество бяха необходими точно 2 ч.ч. оцет/ябълков/ и 2 ч.ч. олио.Включва се котлона и след като заври се намаля до най-слабо.Ако има пяна се обира.Оставя се да къкри много слабо.Няколко часа.За чернокопа бяха необходими по-малко от два часа на най-слаб огън на газов котлон.Не само че се стопиха костите,а и самата риба започна да се разпада.Просто трябва да се опитва от време на време рибата-дали е готова,за да не се стигне до пълното и разпадане. :)) Оставя се да изстине.Напълва се в буркани.Залива се със соса и бурканите се затварят.Не се стерилизират.Само се държат на хладно място.Рибата в бурканите трябва да е покрита добре със соса.
Да ви е вкусно! :)
Ето тази рецепта е същата,но приготвена в слоукукър.Става чудесна.Ако имате уред за бавно готвене,непременно я направете там,а не на котлона.
 * Без стерилизация,така консервираната риба издържа 110 дни без да се развали.Може би и повече би издържала,но просто свърши! :))) Само трябва да е на хладно място-в хладилник или през зимата на някоя неотопляема тераса!

Няма коментари:

Публикуване на коментар