MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 9 октомври 2012 г.

Сусамов симид


 И тези симиди са ми любими! :))
Това е рецептата за сусамовите симиди,които продават по улиците на Турция,за която изключително много благодаря на Надя! :)
Да,това са същите симиди,които разни момчета разнасят в тави върху главите си.Събарят тавите,гевреците падат на земята,събират ги,нареждат ги отново и неуморно продължават да ги продават,нооо...човек винаги имал избор-започнах да си ги купувам само от неподвижни симидчийници...:)))).../не че имаше гаранция,че не са събирани преди това няколко пъти,но просто на тях не можех да им устоя/ :)))
    Моите се получиха малко дебелички като първи опит,но вкусът си е почти същия!
Спазих точно рецептата,като замених единствено сухата мая със свежа-половин кубче.Яйцето също го пропуснах.Но все пак ще напиша продуктите и тук:

250 мл топла вода
250 мл пр.мляко
20 г свежа мая
2 с.л. захар
2 ч.л. сол
2-3 с.л. зехтин/олио
около 1 кг брашно
1 яйце/което и аз не сложих/

Замесва се тесто и се оставя да втаса.Разделя се на 12 или 24 топчета,в зависимост колко големи искаме да са гевречетата.Оставят се топчетата да втасат още 10-20 мин.След това всяко се прави на дълъг фитил,който се прегъва на две и се усуква. Усуканият фитил се намазва с четка с разтвора от петмеза или захарта и се овалва в препечения сусам.Оформя се на геврече и се нарежда в тава с хартия за печене.Втасват още около 30 мин,покрити с кърпа.Включва се фурната и се слагат.Пекат се кратко-15-20 мин или в зависимост от фурната-до зачервяване.

Сусамът-около 250 г,се слага в тиган и се запича на котлона като се разбърква,за да не прегори.Прехвърля се в разлата чиния.

Размиват се 4-5 с.л. петмез в 1/2 ч.ч. вода.С тази,сладка течност се намазват симидите преди да се овалят в сусама.
Ако нямате петмез се прави следното-карамелизират се 4-5 с.л. захар.Внимателно,още докато е горещ карамела се залива  с 1/2 ч.ч. вода и се бърка докато го разтвори.Оставя се да изстине.

Моите симиди са направени с карамелизирана захар,но вече си направих и петмез,така че в съвсем скоро време ще бъдат опитани и с него.:)

Стават леко сладки,заради подсладената течност.А ако съвсем леко позагорите и карамела-може да се получи и приятен нагарчащо-сладък вкус,който в комбинация с препечения сусам  направо прави вкуса 100 процента близък до този на уличните симиди в Турция. :))
Опитайте и...да са ви вкусни! :)



5 коментара:

  1. Merhabalar, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са!Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти харесват,Наталия!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  3. Може ли да се изключи млякото и да се направят само с вода? Страхотно изглеждат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може,разбира се,но ще станат малко по-жилави само с вода.Опитайте!Дано ви харесат! :)

      Изтриване