MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 21 октомври 2012 г.

Боб с риган без запръжка



По принцип не обичам запръжките и в повечето случаи слагам мазнината към края на готвенето.Никой досега не е разбрал,че бобът,който приготвям е без запръжка и в почти всички случаи са казвали,че по-вкусен боб не са яли...:)))
От така приготвения боб почти не се пръцка и не се образуват киселини.Аз го предпочитам по-гъст,затова оставям да изври повече водата.
За тенджера с вместимост 3,5-4 литра:
2 1/2 ч.ч. сух боб се накисва от вечерта в студена вода
На следващия ден се измива добре,залива се със студена вода и след като заври водата се изхвърля.
Бобът се изплаква добре,слага се вода почти до горе на тенджерата и се вари.След като поври силно 5-10 мин. се намаля и на бавен огън се вари докато се разпукат зърната.В този момент се добавят 1глава лук,нарязан на ситно или полумесеци,
1 морков на ситно,
1/2 ч.ч. дом.сок,
щипка сухи корени от магданоз
малко нарязан праз лук или изсушени парченца от него
маслини-когато имам слагам по 2-3 черни и 2-3 зелени-желателно е да са с костилките

Всичко това продължава да се вари на бавен огън.след като бобът е сварен напълно,се посолява на вкус и се добавя1-2 ч.л. червен пипер,а който обича люто и лют червен пипер или люта чушка-едро смляна със семките.Червеният пипер е също коварно нещо и го слагам към края на готвенето.В повечето запръжки именно той е причината за образуването на киселини.

В този момент слагам по 2-3 с.л. олио и зехтин.Вари се още 5-10 мин и съвсем накрая добавям всички сухи подправки-чубрица,джоджен и риган-почти 1:1:1. Като джодженът е малко повече.Ако има пресен джоджен и риган-слагам и от тях.Понякога слагам сминдух и самардала.Разбърква се и се сваля от котлона.Подправките почти не трябва да врат с ястието,за да си запазят аромата.Захлупва се капака и след 5-10 мин вече може да похапваме!:)
Да ви е вкусно!


3 коментара:

  1. Hayırlı sabahlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ви е допаднала!Да ви е сладко!Поздрави!

      Изтриване