MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Пържен кус кус със сирене

Не че има нещо сложно в приготвянето на кус кус със сирене,особеното е че е запържен преди да се свари.И още,че тази рецепта научих от свекървата на моята сестра-тя така го приготвяше на село.
Тази публикация и рецепта са в нейна памет.На днешния ден си спомняме повече за нея....
След като опитах за първи път така запържен кус кус,никога повече не съм го варила незапържен.Много по-вкусен е.
В тенджерата в която ще се вари се слага малко олио-на около 2 ч.ч. кус кус-5-6 с.л. олио-толкова,колкото да омаже зрънцата.Загрява се и се слага кус куса.Посолява се толкова,колкото бихте посолили цялата течност в която ще се вари след това-около 1/2 с.л.
Разбърква се постоянно докато започнат да покафевеняват някои зрънца.Разнася се много хубав аромат на  пържено тесто...на апетитна закуска...
Сипва се гореща вода внимателно и се вари до готовност.След прецеждане се поръсва със сирене.


Ние си го поръсваме и с червен пипер и загрято масло или олио.


Да ви е вкусно!

4 коментара:

  1. Наистина е много вкусно! и аз да добавя в памет на моята майка,и тя го пържеше така Има една разлика -в началото запържваше в олиото малки парченца хляб който в последствие толкова харесвахме че се увеличи количеството поне по една филия... след това изваждаше хляба и запържваше кускуса .Най страшното е като слагаш при кускуса водата - олиото пръска-да се внимава! Вари се с малко сол. Сервираше с пържения хляб, захар и сирене отгоре .Ммммммммм вкусно !!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо,чудесна идея е това с пържения хляб!Задължително ще го опитам!Благодаря че сподели.Поздрави и хубава неделя! :)

      Изтриване
  2. Задължително е да упоменете количеството на олиото, за да не изпържят кускуса в 2 пръста олио, като за пържени картофи и да сипят водата в горещата мазнина!!! "Малко" е абстрактно понятие.
    Аз го пържа само в масло - за 1 пакет - около 4-5 лъжици, мазнината трябва да е толкова че като се омазнят топчетата да не се вижда на дъното на тенджерата. Също така сипвам вряла вода - така готвенето не се забавя, и сипвам по малко водата като за ризото, за да не се налага накрая да изхвърлям от нея. Така кускуса накрая остава в собствено сосче (маслено) Въпрос на вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,имаш право,ще коригирам количеството на олиото.И да,напоследък слагам гореща вода от каната.Аз варя макароните така,в по-малко вода,почти да останат на мазнина накрая.Благодаря за съветите!Поздрави!

      Изтриване