MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 27 юли 2012 г.

Сушени корени за супа

 Не знам дали точно сега е моментът да си изсушим ароматни корени за супа,но на мен сега ми попаднаха корените от манголд-червен и зелен.Листата му не ни допаднаха толкова много,но затова пък корените....много приятно ме изненадоха.Сладки и с леко пиперлив вкус-просто навяват асоциация за супа.:)) Ако нямате такива корени,може да изсушите от магданоз,от целина,пащърнак,само не знам дали не е рано още за тях.По принцип корените се събират преди да е започнала вегетацията/февруари-март/ или след като е приключила/октомври-ноември/.
Сушенето се правело на слънце,но всичките ми досегашни опити на слънце-са били неуспешни.Най-добри и трайни резултати при мен се получават на светло и проветриво място,без да е пряко огряно от слънцето.Върху хартия или вестник.
Корените се измиват добре,почистват се с четка от пръста и се нарязват на кръгчета,ако е по голямо кръгчето-разцепва се корена на 4 части и тогава се донарязва.Разстилат се възможно най-рехаво върху хартия и се оставят да изсъхнат.След като станат сухи и леки /около седмица-може и повече/се прибират в пакетчета или  бурканчета.
Сушените корени са чудесна ароматна добавка към всички видове супи.
Опитайте и няма да съжалявате! :)

Иначе...много причудливи форми на корени изникваха пред мен докато ги режех...:)))

 А ето ги вече и изсушени.Така изглеждат на 5-тия ден след нарязването.

2 коментара:

  1. Много интересно растение. Не бях чувала за него. Изглежда много атрактивно.
    От къде може да се сдобие човек с него?
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Ели!Не зная дали на пазара има от него-мисля,че продават само листната част.Аз го сях в градината и изкорених,защото ми трябваше място,а така или иначе листата не ги консумирахме много.Но корените ме изненадоха приятно.Мога да ти изпратя семена за червен и зелен манголд ако искаш.Иначе си ги закупих от ''Сортови семена''
    Поздрави и на теб и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване