MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 15 юни 2012 г.

Сладко от зелени орехчета с портокалови корички и лешници


За първи път направих това сладко.Дори и не бях опитвала такова някога,но още само след лекото сгъстяване на захарния сироп се влюбих във вкуса му.Сладко-горчив.И за да стане още по-добро,добавките с които разполагах и които мислих,че ще му паснат бяха лешници и захаросани портокалови корички Чудесно се получи.Още по-вкусно!
 Ако решите да го опитате и вие,трябва да побързате,защото точно сега е моментът в който трябва да се наберат зелените орехчета-първите събрах на 8 юни и може би не бяха съвсем готови.Очарована от прекрасния резултат,а и разочарована от минималното количество,което се получи от тази превъзходна вкусотия/само 4 бурканчета/,няколко дни по-късно-на 14 ти-бяха набрани още орехчета,но вече бяха започнали да се втвърдяват!Така че побързайте!
*Моят съвет е-така или иначе ще се цапате-по-добре наберете 160 орехчета и направете голямо количество,а не като мен да се цапате два пъти...:)))

За 4 бурканчета сладко/бурканчетата са от лютеница-старите/:

80 броя орехчета
1,5 кг захар
600 мл вода
1ч.л. лимонтозу
20 лешника или орехови ядки
1 ч.ч. захаросани портокалови корички/моите от фризера/

Слагат се по 3 чифта найлонови ръкавици/от белите/,един върху друг и се започва беленето.Това е най-досадното в цялото правене на сладкото.Останалото е песен....:) Не намаляйте броя на ръкавиците,защото йода от орехчетата минава и през тях....:))
Приготвя се тенджерата в която ще се вари сладкото-слага се вода и 1 ч.л. лимонтозу или няколко с.л. оцет.В тази вода се пускат орехчетата след обелването им,за да не почерняват.Оставят се за около 24 часа да престоят.


Аз ги пристиснах с капак,за да не почернява тази им част,която не е покрита с вода.Внимавайте да не остане въздух и под капака,защото точно там бяха почернели орехчетата на другия ден.


На другия ден,тази вода се изхвърля/имаше варианти,в които пишеше,че тази вода е добра за изплакване на косата-но така и нямах време да опитам./

 Е,не че не почерняха,но може би по-малко...:)
Всяко орехче се промушва по дължина с метален шиш.Покриват се с вода,колкото да ги облее и се слагат на котлона.Следа като поври 10 мин,водата се изхвърля и се заливат със студена,пак се слагат на котлона-врат 10 мин и отново същата процедура.Общо 3-4 пъти се повтаря това.След това се поръсват със захарта и водата.Сладкото се вари около 30 мин и се сваля.Оставя се да изстине напълно-6-7 часа.След това се добавят портокаловите корички и се вари отново.Вече до сгъстяване на сиропа.10 мин преди края се слагат нарязаните на половинки лешници.След 5 мин и 1 ч.л. лимонтозу.


Насипва се горещо в буркани и се обръща с капачките надолу до пълно изстиване.




Това беше рецептата по която направих това сладко.Следващото смятам да опитам по тази рецепта на Мария .Тя е по-разтеглена във времето.Мисля да пропусна единствено кисненето във вар,но имам още 6-7 дни да размисля. :)))
Опитайте непременно това сладко!И...да ви е сладко! :)

2 коментара:

  1. Записвам си съставките на този елексир!
    Браво Диди,прекрасно сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Милена! :)
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване