MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 11 май 2012 г.

Домашно сирене и домашно кисело мляко


Е,престраших се и аз да направя домашно сирене! :)
Не знам защо си мислих,че е голяма философия,но не би! Оказа се,че е лесно и ми се получи от първия път!И всеки следващ ставаше по-добре! :)
Необходимо е натурално прясно мляко-моето беше краве мляко.
3 литра мляко се загряват съвсем леко-до около 37-40 градуса.Понеже нямам термометър го изпробвах с пръст-трябва да е долу-горе с телесна температура.

Слага се малко по-малко от 1 с.л. течна мая за сирене:



 Разбърква се добре,захлупва се капака на тенджерата и се завива да му е топло.Престоява така около 1 час и 30 мин.След това се отвива и се оставя да се поохлади и постои още около 30 мин.
Млякото трябва да се стегне.Като се разклати леко тенджерата-трябва да е като желирано.


Правят се няколко нареза с нож,на кръст,оставя се за около 4-5 мин да постои.През това време се приготвя тензух.Намокря се и се отцежда добре.Слага се в друга тенджера с поне същата вместимост.Изсипва се сместа.Връзват се два по два срещуположните краища и се оставя да виси и отцежда за около 1-2 часа.След това се усуква тензуха и се поставя под дъска с тежест.Престоява и така 1-2 часа-да се доотцеди и стегне.Маха се тензуха.Получи се ето тази питка:


Вече посолена.Намазва се със сол-умерено.Нарязва се на парчета.Намазват се и прорезите.


Така полученото сирене се оставя за около един ден да поеме солта.Въпреки че аз го опитах след 3-4 часа-беше готово за похапване-прясносолно...ммм-вкусът е невероятен!
Кремообразен,не много солен.Просто превъзходен! :))
Обикновено,след като престои един ден със солта се слага в солена саламура и така се съхранява за по-дълго време,а и се чака да узрее.Но при нас не се получава този момент със саламурата.Изяждаме го още докато е прясносолно.:)))
Не изхвърляйте останалата течност от прецеденото сирене.Сварява се до момент на кипване-изчаква се да поври 2-3 мин без да се бърка/освен ако не вземе да кипи/ и се прецежда отново.Получава се извара-която в зависимост от това как се е получило сиренето-един път се получава повече-около 1 ч.ч.,а друг път по-малко и от половин чаша.Вече останалата течност след изварата-изхвърляме!:)))))
Не може да се получи нищо повече! :)))
*Не следвайте указанията за съотношение между капките мая и млякото,написани на шишенцето.Там е дадено около 15 капки за 5 литра,а това е изключително малко.Рискувате да не се получи нищо и да изхабите млякото!Аз следвах указанията на моята майка-около 1 с.л.течна мая на 5 литра мляко,но както виждате аз сложих 1 с.л. на 3 литра :)))/нямаше да съм аз,ако не го направя по мой начин:)))/Всъщност се оказва,че когато маята е повече се получава и повече сирене.Но е възможно и маята да е била слаба.
Това е!Няма нищо сложно-само отнемат малко повече време всичките процедури.Но ако започнете сутринта-може вечерта да имате прясносолно сирене на трапезата!


 *Млякото за сирене не се вари,а само се загрява до необходимата температура!Ако сте го изтървали и е малко по-горещо-изчакайте да се поохлади!При киселото мляко е по-различно-там се сварява млякото до кипене и се оставя да изстине,но също се внимава да се уцели температурата!

Така се случи,че първото кисело мляко,което направих,беше преди години в Норвегия.С прясно мляко в кутия!/но с висока масленост/ и с една малка кофичка йогурт.За съжаление от тогава не съм правила толкова сполучливо,гъсто и мазно кисело мляко.Както се казва-режеше се с нож! :)
Сварява се млякото до точка на кипене.На 3-4 литра използвам малко повече от половин чаена чаша закваска-тоест кисело мляко.Най добре ми се е получавало млякото с кисело мляко Елена-2 и 3 процента.От изключителна важност е млякото с което първоначално заквасвате-ако има нишесте в него-няма да може да се прихване-и ще стане лигаво като слуз.След това е лесно-използвате закваска от вашето собствено кисело мляко.
След като е кипнало млякото го оставяте да изстине.Много е важно да се уцели моментът-не трябва да е много горещо,за да не се унищожат бактериите в закваската,не трябва и да е много изстинало,защото пак няма да могат да се развият.Аз си потапям пръста/кутрето/ и броя до 40,след това вече е горещо и не се търпи.Та,в този момент се добавя 3/4 ч.ч. кисело мляко-добре разбито,за да няма буци.Добавят му се няколко с.л. от топлото прясно мляко,разбърква се и се изсипва в прясното мляко.Разбърква се добре и се разсипва в съдовете в които ще се съхранява-може да са буркани,купи или глинени съдове.Аз предпочитам в глинени гърненца или голямо гърне.В тях се подквасва най-добре.Гърнето приема от температурата на млякото и я запазва по-продължително време.С други думи-изстива по-бавно-а това е необходимо за подквасването на млякото.
След като течността е разсипана,слагат се капачетата и се завиват с възможно най-много дрехи-вълнени и одеала.Действа се бързо,за да се запази температурата.Оставя се така покрито около 7-8 часа./През лятото не се покрива с много дрехи,защото е топло и не изстива толкова бързо./
Слага се след това в хладилника и след като се охлади е готово!Колкото повече време престоява-става по-хубаво-сгъстява се и узрява!
Ето тук едно от моите гърненца с кисело мляко.
За съжаление нямам по-хубава снимка,но и тук си личи,че се е получило гъсто.
Това е! Опитайте!И да ви е вкусно! :)
ЗАПОВЯДАЙТЕ В КУЛИНАРНАТА ГРУПА:
https://www.facebook.com/groups/217580105348389/?fref=ts


36 коментара:

  1. Няма нищо по-хубаво от топъл хляб с прясно сирене или купичка домашно кисело мляко, нали!
    Диди, справила си се перфектно и съм убедена, че ще продължаваш да си приготвяш тези продукти.
    А публикацията ти ще е ценен съветник за тези, които ще се престрашат за пръв път!
    Хубав и успешен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох,да!Домашно приготвеното си е винаги най! :)
      Благодаря ти Мери за хубавите думи!Хубава неделя и на теб! :)

      Изтриване
  2. Това е прекрасно!Какво не бих дала да вкусна от това сиренце!Зная вкусът му!
    Видях коментар от теб Диди, в публикацията на Мариерта, и много се радвам че така открих твоето местенце!
    Сега ще поостана да разгледам,че ми стана много интересно!
    Поздравления за публикацията и хубав ден от мен!
    Дани

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си ми дошла!
      Разглеждай си на воля! :)))
      Слънчева неделя и на теб! :)

      Изтриване
  3. Чудесно сиренце се е получило!
    С филийка домашен хляб и домат....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда Дани,но още малко да станат и домашните домати!Е тогава ще стане приказка!Мога само това да ям! :)))
      Поздрави и хубава неделя! :)

      Изтриване
  4. Диди,сега се замислям и сирене да направя.Виж мляко си квася без проблем,но със сиренето ще трябва да следвам твоите инструкции.Иначе както си го описваш не е трудна работа.Толкова труд си положила да опишеш всичко това-благодаря ти!
    Свекърва ми ми е казвала ,че когато са били в Либия е квасила кисело мляко от сухо мляко на нестле и е ставало страхотно.
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм,интересно,Живе,за сухото мляко,но тук не смея да опитам с друго мляко освен домашно.
      Иначе опитай сиренето-аз си мислих,че да направиш сирене е по-трудното-но се оказа,че киселото мляко е по-капризно за правене-трябва да уцелиш температурата,а и после да не го претоплиш,че отделя много суроватка....и т.н....а сиренето си стана от раз-дори и с 3 литра мляко! :)
      Поздрави и хубава неделя от мен! :)

      Изтриване
  5. Браво, Диди!
    Разказано от теб, звучи не трудно и току виж всички сме се засилили да си правим сами сиренето;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!Наистина не е трудно!И давайте де-засилете се-направете и като опитате колко е вкусно,може и да ме почерпите! :)))
      Хубава неделя и на теб! :)

      Изтриване
  6. Чудесно и лесно звучи и изглежда;) Преди години се бях хванала да правя, сирене, че и кашкавал, но бързичко ми изстина ентусиазма. Сега като съм навъртяла още десетина годинки и няколко кръга търпение си мисля да опитам пак:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марта! :) Преди време и аз правих кашкавал-онази рецепта с пресичането-с лимонтозу в прясното мляко-получаваше се горе долу-но не ставаше както купения!Виж,другия,който е с мая и месене-сякаш не се наемам да пробвам,но...знае ли човек! :))
      А за сиренето-опитай,не е трудно,просто трябва да му отделиш нужното време!Пожелавам ти успех!
      Хубава неделя от мен! :)

      Изтриване
  7. Благодаря много за споделената рецепта за сирене. Никога не съм приготвяла, но съм чувала, че за килограм сирене се слагат 7-8 литра мляко. Дали е така?
    Мисля да опитам твоя начин.

    ОтговорИзтриване
  8. Ето на това му казвам свястно обяснение, полезно за аджамии - мераклии. Хубаво илюстрирано със снимки, да знае човек какво да очаква. Виждам, че темата отдавна не се коментира, но аз попаднах на нея сега и искам да изразя благодарността си. Пробвах рецептата в Ю. Корея, тук млечните продукти не са популярни, а вносните са доста скъпи. Направо казано, вместо сирене е по - добре да си купиш маркова бутилка водка. За всеки случай добавих по 1 супена лъжица кисело мляко на литър прясно и нещата се получиха. Ползвах мляко от магазина, но обработено на 63 градуса. Благодаря още веднъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехей,радвам се,че съм била полезна и благодаря за милите думи!
      :)

      Изтриване
  9. А какви са пропорциите за саламурата?Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Саламурата измервам с яйце,въпреки че при нас рядко стига до саламура. :))))
      Разбърква се вода и сол на око и в нея се пуска добре измито прясно яйце.Трябва да се покаже на повърхността колкото монета от 20 стотинки.Ако не се покаже,добавете още сол и разбъркайте да се разтвори.

      Изтриване
  10. И с колко сол (горе долу) го осоляваш (да речем за тези пропорции в рецептата). Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Осолявам на око,според това колко солено искам да стане,никога не съм мерила,просто леко да се покрие повърхността на сиренето/не плътно и не цялата/ както се посолява месо примерно.Да кажем 1,5-2 с.л. сол.

      Изтриване
  11. Здравейте!Вчера и аз направих сирене,като следвах инструкциите Ви!От 4 л. мляко,с малко по-малко от 1 с.л.мая и 4 л.кисело мляко(сложих го,защото прочетох в нета) се получи точно 500 г. сирене
    Млякото го взех от село,несварено,само го затоплих докато хване каймак,а после го изчаках да изстине.Каква е причината за малкото колечество сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Мария!А вие какво количество сирене очаквахте от 4 литра мляко? :) Според моите инструкции-аз слагам на 3 литра мляко 1 непълна с.л.И както съм писала,колкото повече е маята,толкова повече сирене се получава,това е според моите наблюдения.Вие сте сложили 4 литра плюс 4 с.л.кис мляко.Увеличили сте течността,а маята е същата като за 3 литра.В моята рецепта няма кисело мляко и не зная как това действа.Според мен 500 г сирене си е добре за 4 литра мляко,просто сложете малко повече мая другия път.По принцип всеки път става различно,зависи колко е маслено млякото в различен период на годината.Зависи от пропорцията на мая-мляко,а както вие сте добавили и кисело мляко-зависи и от неговото качество.Зависи дори колко дълго сте го държали да се отцежда.Така че точни грамове не очаквам всеки път.Важен момент е също и да не се загрява много,не е желателно да го загреете и да го чакате да изстине.В три пункта не сте спазили инструкциите ми-съотношение мляко-мая,загряване съвсем леко,и добавката на кисело мляко си е вкарване на съвсем друг елемент в рецептата.Но според мен 500 грама си е добър резултат!Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  12. И аз се страхувах да правя сирене. Всеки казва: "Внимавай с това, внимавай с онова..., да не стане на шупли, на бучки..." и аз все се отказвах. Ноооо, безкрайни благодарности за обяснението. От първия път се получи страхотно. От 3 литра домашно мляко, 1 пълна супена лъжица мая / случайно е точно като вашата на снимката/ излезе 500 гр. страхотно сиренце. Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,Вили!Няма нищо страшно наистина!Обикновено страха е само в ума на човека. :)На шупли става сиренето,когато не са спазени елементарни хигиенни условия и в сместа навлезе бактерия на която не и е мястото там!
      Опитай в сместа,когато я сложиш в тензуха да се цеди,да сложиш парченца маслинки и зелена подправка,но след като поизстине малко.Става още по-чудесно сиренце!Поздрави и от мен и честита първа Пролет! :)

      Изтриване
  13. Здравейте, поздравления за сиренето - изглежда вкусно! Може ли и рецептата за "хлебчето" на снимката? Баба ми правеше нещо, което изглежда точно така, но нямам рецептата, а беше много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай рецептата,Милена и благодаря за милите думи!Поздрави!
      http://didi-mybook.blogspot.bg/2010/09/blog-post_3950.html

      Изтриване
  14. Поздравления за прекрасното обяснение! Аз приготвям сиренцето и киселото мляко, общо взето по същия начин! Само, че с биволско мляко... Разликата е по-висока масленост (топи се в устата) и по-голямо количество готов продукт, от 3-3,5 литра биволско мляко, ми излиза около 1 кг. сиренце! Радвам се, че все още има домакини, които пазят българското!!! Поздрави!
    Ива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ива за милите думи!И да,пазим българското,за да го има и след нас.Поздрави и на теб!

      Изтриване
  15. Благодаря за рецептата.Правих за пръв път сирене и се получи чудесно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво,радвам се,че се е получило! Оттук нататък няма да искате друго сирене освен домашното.Поздрави! :)

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Искам да попитам,правили ли сте крема сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Стела!Не,не съм правила крема сирене досега.

      Изтриване
  17. Здравейте! Достигнах до цеденето на сиренето в тензуха. Всичко е точно, както сте описали в рецептата. Искам да попитам с каква сол осолявате готварска или морска?

    ОтговорИзтриване
  18. Поздрави от Берген Норвегия пробвах вашата рецепта за сирене сега нямам търпение да го вкуся чудесна рецепта бъдете здрава благодарна съм че намерих толкова лесна рецепта за сирене и много добре обяснено подробно стъпка по стъпка ! :)

    ОтговорИзтриване
  19. За първи път чета толкова подробно и простичко обяснен начин на правене на сирене. Родена сте за учител! Сега разбрах къде греша. Цяла седмица ровя в интернет. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте, аз може би съм пропуснала нещо, не съм правила сирене никога и искам да попитам защо не се слага сол вътре в млякото? Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване