MyFreeCopyright.com Registered & Protected

вторник, 20 март 2012 г.

Гуакамоле

След няколко неуспешни опита да ми се хареса вкуса на авокадото и след също толкова успешни да засадя семката и да отгледам растение,най-после,в тази комбинация ми допадна! :)
Казват,че тайната за хубавото гуакамоле била в прясно изцедения сок от лайм или лимон.


Нарочно взех лайм-обожавам вкуса и аромата му/не че не би се получило и с лимон/.
Необходими са ви:
1 авокадо
сокът от половин лайм/лимон
2 скилидки чесън
2-3 щипки копър
1-2 с.л.зехтин/олио
сол на вкус
Авокадото се обелва и нарязва на малки парченца.Намачкват се с вилица заедно със сока от лайма,смачкания чесън,копъра зехтина и солта.Воала! Готово е! :)


Така приготвеното гуакамоле се консумира с брускети,чипс или дори с обикновен хляб.Аз го поднесох с картофен чипс с подлютен червен пипер-но не беше удачна конбинация.
Чипсът си носеше своя собствен вкус,докато според мен акцентът би трябвало да бъде в пастета от авокадо.Най-добре ще си пасне с царевичен/малко по-безвкусен/ чипс.Това е.У дома беше унищожено за по-малко от 10 минути! :)


Копърът не беше сред традиционните подправки за гуакамолето,но ми се видя добро като допълнение.Дори си искаше и някакви ядки-парченца от кашу например.
* Ако искате да засеете семката-внимавайте като разрязвате авокадото да не я нараните.Измивате я добре и накисвате в бурканче с вода докато се разтвори и покълне.Засявате семката до половината.И чакате...да порасне и се превърне в ето това малко дръвче:

*Обещах,че ще проследя развитието на трите костилки от авокадо.Накиснати във вода около 20 март-едната костилка се разтвори за около месец и е готова за засаждане:

На останалите две само обелих кората.
 

2 коментара:

  1. Диди, обичам гуакамоле и твоето много ме съблазни :)
    Засадих си веднъж авокадо и поникна, но не можах да го разклоня и се отказах.
    Искам да попитам дали цепваш костилката, или я потапяш цяла?
    Поздрави и слънчево настроение с настъпилата пролет!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет,Дани! Не знаех,че се прави нещо специално,за да се разклони.То само си стана.Иначе костилката я държа просто така във вода,без да я цепвам.Цялата стои потопена в буркан.Докато сама се разтвори.Поне по спомени така беше.Сега ще проследя точно етапите и ще пиша тук.Костилката от това авокадо също я сложих във вода.Успех ти желая! И хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване