MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 12 март 2012 г.

Хлебчета с ленено брашно

 

      Това са много меки,вкусни и полезни хлебчета.Изцяло и всичко се дължи на свойствата на лененото семе.Плътни,супер меки,като памук и с тънки и хрупкави корички!Държа да отбележа,че си останаха също толкова меки и на другия ден,само коричката не беше хрупкава,а мека.
Мисля,че все по-често това брашно ще присъства в тестата ми,не само заради качествата му,а и заради това,че придава невероятна плътност и мекота в същото време.Може би ще е удачно да се добави от това брашно към пълнозърнестите миксове от брашна-така би направило изделията по-меки и по-бухнали.В същината си това е брашно от цяло зърно-просто лененото семе съдържа около 10% слузно вещество, което било една от основните причини за действието му.
Всъщност спокойно може да се добави и смляно ленено семе-в което има и малки парченца от самото зърно.Аз си купих ленено брашно,но то е просто по-фино смляно и е леко влажно.В едно тесто,мисля че е удачно да се добавя не повече от 1 ч.ч.-дори и по малко.Когато разтворих маята в топлата вода и добавих това брашно-резултатът беше отчайващ ме!Получи се лепкава и слузеста маса,на всичкото отгоре тъмно кафява и си помислих,че от това нещо, нищо няма да се получи-най много да е клисаво и сплескано.Да,ама не!Може би се получи този ефект,защото заедно с маята разтворих и брашното в топлата вода и явно по този начин се е активирало и самото брашно.Ето го и него:

В крайна сметка-след втасване и опичане-дори още по време на печенето разбрах,че това тесто ще го бъде!:)
Хлебчетата се издуха неимоверно много и си останаха така без да спадат-като балончета.Тестото беше до половината на всяко гнездо от формата-а вижте колко много бухна!
Ето и примерна рецепта за тесто,но вие може да добавяте от това брашно във всяко свое любимо тесто по 2-3 с.л.,по половин чаша или дори 1 ч.ч. Аз лично ще намаля количеството може би до 1/2 ч.ч.ленено брашно + 1-2 с.л. смляно ленено семе.Останалото е обикновено бяло брашно.

3ч.ч. топла вода
1/2 кубче жива мая
2-3 с.л. захар
1 с.л. сол
2-3 с.л. зехтин/олио
1 ч.ч. ленено брашно
бяло брашно за омесване на тестото

Тестото е доста като количество-получиха се 12 малки топки за формата за мъфини и остана тесто за две пици.:)
 Маята се разтваря в топлата вода със захарта,солта и олиото.Добавя се лененото брашно и се разбърква.Замесва се до края с бяло брашно.Намазва се тестото с олио и се оставя да втаса-1-2 часа.
След това в намаслената форма се слагат по малки парченца от тестото-да заемат около 1/2 от гнездото,а може и 3/4.Намазват се леко само с олио и се правят няколко дълбоки разреза.
Пекат се до леко зачервяване.

Заповядайте в кулинарната ни група https://www.facebook.com/groups/217580105348389/


4 коментара:

  1. Много интересни хлебчета! Записвам си рецептата, ще ги пробвам в най-скоро време. Благодаря за рецептата!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубава вечер и на теб Диди,надявам се да ти харесат! :)

      Изтриване
  2. Диди,не бях и чувала за това брашно,но ми изглеждат вкусни хлебчетата.И диетични може би...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не бях чувала Живе,досега ползвах само ленено семе/смляно.Но...човек се учел докато е жив.... :)))
      Поздрави и на теб и хубава вечер! :)

      Изтриване