MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 2 септември 2011 г.

Домашен мехлем от невен и лавандула


Това е един много универсален мехлем.Невенът е прочут със силно оздравяващите си и зарастващи свойства при рани,изгаряния и всякакви кожни проблеми.
Необходими са ви около 2 шепи прясно събрани цветчета от невен-събрани по обяд,когато цветчетата са най-разтворени.И няколко стръкчета цвят от лавандула-3-4 клонки.
Около 1 ч.ч. свинска мас-чиста,бяла,по възможност домашна,се разтапя в чист съд на котлона.Когато загрее до степен в която може да се пържи-се слагат измитите и нарязани на ситно цветчета от невен и клонките лавандула.Внимава се да не е много силен огъня и да не прегори.Пържи се около 5-10 мин.Сваля се от котлона и се оставя да престои така за  едно денонощие-24 часа.Може да промените количеството на свинската мас и на цветчетата в зависимост колко концентриран искате да е мехлема.На другия ден се загрява колкото само да се втечни.Ако имате някакво ароматно масло-може да сложите 5-10 капки-аз сложих масло от лавандула.Прецежда се през марля и се слага в суха пластмасова кутия в която ще се съхранява.Аз го държа в хладилника. Това е.Винаги трябва да има по едно такова домашно мазило в хладилника :) Помага при всички кожни раздразнения.Доста успешно при това.Дори при изгорено от олио-не оставят белези след това.

Ето така изглежда вече прецеден,но все още невтвърден.


4 коментара:

  1. Наистина е полезен. Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Мама го прави всяка година но без лавандула, ще и кажа да добавя.Много ни е полезен!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се че съм ви полезна.И това чудо е полезно.Невенът си е с доказани качества.
    Хубави почивни дни от мен момичета! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Много полезна рецепта, правили сме, но без лавандула.
    Ще пробваме твоето предложение, сигурна съм, че лавандулата ще обогати мехлема.
    Поздавления за добре оформения блог :) Сега го откривам, но ще го преглеждам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване