MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 25 август 2011 г.

Екстракт от прополис





 Искам да ви споделя как се приготвя спиртен извлек от прополис или пчелен клей.Продават го в аптеките,но естествено че няма нищо общо с този,който може да си приготвите у дома.Необходимо е само да си набавите около 30 г пчелен клей от някой пчелар,а може би се и продава в магазините за пчелни продукти.Ето така,като на снимката трябва да изглежда.Това е точно 30 грама.Ако е пресен-е мек и лепкав.Има срок на годност 2 години,в хладилник.

Прополисът представлява смес от етерични масла,прашец,восък,смоли и много други биологични вещества.Естествен антибиотик,който може да се прилага вътрешно и външно.Имуностимулатор.
Аз го употребявам профилактично 2 пъти в годината в курс от по 20 дни.По 25 капки(не повече) от спиртния извлек се разтварят в малко вода,мляко или глътка ракия.Това се прави 2-3 пъти на ден,преди храна-за 20 дни.Искам да ви уверя че всякакви стомашни проблеми ще изчезнат.Сигурно и много други,но аз най-осезаемо усетих спирането на стомашните болки-а те бяха  меко казано ужасни....При гастрит-след изпити лекарства за 200 лв-нямаше особен ефект.Но прополисът си каза думата и вече от години нямам проблеми със стомаха.Аз лично го приемам с глътка ракия-така е най-поносимо според мен.Иначе като се разтвори във вода или мляко ми е по-нетипично и оставя налеп из устата,защото влизайки в реакция с водата или млякото се трансформира.Най-добре си се разтваря в глътка ракия..:)) Но вие може да опитате всеки един от вариантите и да приложите този,който ви е най-по вкуса.
Та ето и как се приготвя:
Необходими са 30 г прополис и 100 мл 95 % спирт.
Прополиса се оставя на слънце да омекне и се накъсва на малки парченца.Слагат се в тъмна бутилка,която може да се затвори плътно и се заливат със спирта.Може и с ракия,но да е от първата-най-силна-около 90 градуса.Бутилката се оставя на тъмно място и в продължение на 15 дни се разклаща по няколко пъти на ден.След това се оставя един ден без да се разклаща,да се утаи и се прецежда в друга чиста и суха бутилка,в която ще се съхранява.Това е.Само внимателно при употреба,че много цапа-за целта съм си отделила една чашка с един капкомер специално за това.
По-късно ще пусна снимки и на готовия вариант.

10 коментара:

  1. И аз ползвам прополис, особено за децата, защото ги лекувам с хомеопатия. Благодаря ти за полезната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезна рецепта,поздравления за темата!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета,радвам се че съм ви полезна.Хубава вечер от мен! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, много полезна е тази рецепта, използвам прополис и ще се възползвам от нея със сигурност!:-)))
    Когато имаш време и желание, мини през блогчето ми, там те очаква една награда!:-))
    Хубав ден и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. здравеите искам да попитам за спирта, пише за него че не се приема вътрешно,наистина ли е така

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет,Ели.По принцип е така,но тук става въпрос за няколко капки.Всички извлеци се правят със спирт.Така че,действай смело.
      Мисля,че това е написано като превантивна мярка-да не се използва като заместител на алкохола,понеже е много силен-90 градуса-руснаците например-при липса на алкохол-разреждат спирта 1:1 и го пият...Луда работа...:)))
      Та нашите ли няколко капки ще ни навредят?! :)))
      Поздрави от мен и успешна седмица! :)

      Изтриване
  6. Здравей Диди, благодаря за отговора, но аз пак имам въпрос , прочетах на други две места че трябва да стои 3 дни , а на другото 5 и на 6 се прецежда и сега съм объркана.Поздрави и от мен приятен ден :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,направи както сметнеш за добре.По принцип в нета има много информация.Но това тук е изпробвано ежегодно от мен-стои по 2 седмици прополоса в спирта,понякога дори го забравям и повече.:))
      Не мисля,че му пречи.
      Родителите ми са пчелари-сами си го събираме и го правим/извлека/Това е рецепта,разпространявана сред пчеларите,или поне тези,с които ние контактуваме.:)
      Поздрави от мен и успешна нова седмица.Ако имаш още питанки-питай! :))

      Изтриване
    2. Здравей, Диди!

      Благодаря за рецептата. Най-лесната за следване, която намерих.

      Сега, в момента, тинктурата ми престоява. :)

      Искам да попитам дали знаеш след какъв период на приемане по 25 капки на ден може да има протипоказания? Кога може да се започне най-скоро нов 20-дневен период на прием? Колко време трябва да се почива?

      Тъй като ще го използвам за лечение, не за профилактика, ми се иска да знам тези неща.

      Благодаря предварително за отговора!

      Изтриване
    3. Привет,Гергана!Не мисля че по-дългият му прием може да навреди особено.Може би вместо 3 пъти дневно ще е добре да се намали на 2 пъти дневно,ако ще се ползва по-дълъг период от време.
      Опитай и успех!Поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване