MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 10 август 2011 г.

Кекс с мента и кола

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. кола
3 с.л. мента(алкохол)
1/2 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. орехи-ненарязани
3 с.л. арония

Яйцата и захарта се разбиват с миксер.След това се добавят останалите продукти като се разбъркват на ръка.Отделя се 1 ч.ч. от сместа.В нея се добавя зелена сладкарска боя-или синя и жълта.Разбърква се добре.Половината от неоцветената смес се изсипва в кексова форма.След това се слага зелената.
 И накрая останалата половина от неоцветената смес.Пече се за около 40-45 мин.
Аз използвах силиконова форма-но определено не съм доволна и от третия ми опит.При мен не се опича добре,въпреки че този кекс го държах по-дълго време,на по-ниска температура и покрит с фолио,за да не изгори.Резултатът е малко по-изпечени корички.Иначе вътре пак си е като че ли леко недоопечено... :))
Ако някой има опит със силиконовите форми-да сподели! :))

4 коментара:

  1. Диди, този кекс със сигурност ще ми хареса. Щом има мента.:-)) Аз правих наскоро мъфини с шоколад и мента и знам, че вкуса е много интересен (за любителите на ментата, разбира се). Получила се е и много красива шарка. Поздравления!
    А относно силиконовите форми: Аз също не съм особено доволна от тях, предпочитам да карам традиционно на тефлонови или пък стъклени, тип йена-глас. При тях досега нямам неприятни изживявания.:-)))
    Сърдечни поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мони! И аз май ще си продължа да пека в традиционните форми.:)
    Поздрави и на теб. :))

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, много хубав шарен кекс се е получил:).Чудесен е!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Eха, че шареничко!!!
    Отосно силиконовите форми, смятам че е важно качеството им, за да се получават добре нещата!
    За първата ми силиконова форма се изръсих страшно много, взех я от фирма с име, защото въпреки всичко прочетено за силиконовите форми много се притесднявах от факта да сложа във фурната нещо приличащо на гума :) В последствие (когато това притеснение отмина) си купих и други силиконови форми от други марки - не всички обаче ми харесват как стават нещата - та от това си вадя извода, че явно е в зависимост от силикона!

    ОтговорИзтриване