понеделник, 30 май 2011 г.

Многолистни соленки с песто
Моите днес не станаха много на листи,поради липса на време да обработя тестото-но иначе си се получават доста листчета :))
За тестото:
20 г мая
300-400 мл топла вода
1 ч.л. сол
2 ч,л, захар
брашно за меко и еластично тесто

Аз ги правя със свинска мас,но може и с краве масло.Необходимо ще ви е още и песто от някоя зеления.А,и точилка! :)))Тестото се замесва и оставя да втаса.Разточва се на кора и се намазва с омекнала свинска мас или масло.Прегъват се двата края към средата.След това още веднъж-другите два края-към средата.Прегъва се на две и се поставя в хладилника(завито с найлон или кърпа) за около 1 час или в камерата за около 30-40 мин.Разточва се,пак се маже и пак се прегъва.След това отново в хладилника.Така общо 3 пъти.Разточва се кора,тънка около 1 см и се намзва с 3-4 с,л, песто.Моето беше от спанак.Нарязва се на квадратчета-около 5 см,прегъват се на 2 и след това още на две.

Нареждат се върху хартия за печене и се пекат в силно загрята фурна,за да могат да се разтворят листчетата.
Друг вариант за поднасянето им е този:

Ето докъде може да доведе липсата на време-до проява на креативност! :))))
Понеже нямах време,не само да спазя точно охлаждането в хладилника,ами и да ги опека :) ,затова ги събрах по 2-3 прегънати квадратчета и ги сложих в намаслени форми за мъфини.Това се получи: :)Не ми се разлистиха достатъчно,но-понякога като не се спазват правилата се получава и неосъществяване на очаквания резултат! :)))) Но това изобщо не попречи да бъдат сладко изядени! :))


 Да ви е вкусно и на вас! :)))

3 коментара:

  1. Мммм, ще пробвам, когато има време :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни са тези соленки, направо ми идва да гризна монитора! Благодаря за споделените варианти!:)

    ОтговорИзтриване