MyFreeCopyright.com Registered & Protected

понеделник, 11 април 2011 г.

Англо-индийски яйца-къри



     Яйца с лук,картофи и сметана-подчертани от екзотиката на пикантни подправки!
Много вкусно!С ръжена питка.....:) Еднакво вкусно е и топло и студено.Може да се хапва като салата,но аз не се сдържах да отопя сосчето с ръжена питка.:)
Това е един прекрасен сос-самите подправки в комбинация със сметаната.Вкусотия!Пикантно,но не прекалено-точно на ръба да стане повечко люто.
   Ето как и с какво се случи всичко:

6 яйца(сварени)
1 кг картофи
1 голяма глава лук

   за соса:
1/2ч.л. смлян кимион
1/2ч.л. джинджифил на прах
1/2ч.л. куркума
1/2ч.л.индийско къри
1/2ч.л. лют червен пипер(на едро,със семките)

3-4 с.л.зехтин
1 с.л.масло

1 пълна ч.л.чесън на прах(или 2-3 скилидки)

2 с.л. лютеница(или 1 с.л.доматена салца)
1 1/2 ч.л.сладък червен пипер

сол на вкус(аз сложих около 1 ч.л.)

250 мл сметана за готвене/може да се замени с 200-250 мл пр.мляко/

 Приготвяне:

Яйцата се сваряват за 8 мин-да са твърди.Картофите се нарязват на кубчета малко по-големи от тези за мусака и се сваряват  за 10-15 мин в посолена вода.Отцеждат се.
Сега пристъпваме към свещенодействието с подправките: :)
В суха тенджера се слагат кимиона,джинджифила,куркумата,кърито и лютия пипер.Включва се котлона на 7ма степен/от 9 възможни/ или на средно силен огън.Загряват се  за около 1-2 минути-докато събудят аромата си,като се разбъркват и се внимава да не стане много силен огъня,за да не прегорят.Слага се зехтина и маслото и се разбърква-докато се загрее мазнината и започне да цвърчи.
Добавя се чесъна и лука,нарязан на ситно.Запържва се около 5-6 мин. докато омекне лука и покафевенее.


Идва ред на доматената салца-аз сложих лютеница/домашна естествено 😝/и червения сладък пипер.След като и това се загрее и започне да се пържи се добавят картофите-разбъркват се леко(не трябва да са много сварени,за да не се разкашкат)


Добавя се сметаната/прясното мляко/.Разбъркват се леко пак докато клокне,посолява се на вкус и е готово.Яйцата се нарязват на четвъртинки,оставят се няколко за отгоре,а другите се нарязват още на по 3 части.Добавят се към картофите и се разбърква леко.


Отгоре се слагат отделените яйца.Украсете по желание...с листа зелена салата,магданоз,перца зелен лук...Аз поръсих и с малко турски шафран...ходи на яйцата и картофите,а и на пикантните подправки.





Рецептата взаимствах от тук ,като я попромених според моя вкус.Увеличих количеството на картофите и не сложих кориандър,кардамон и целина.Затова пък добавих къри.Лютото идва от джинджифила и лютия червен пипер-така че с тях може да варирате според собствените си предпочитания за люто.Достатъчно е за 3-4 души.
Ами...това е! Да ви е вкусно! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар