MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 26 януари 2011 г.

Пица с моцарела и луканка

Всеки е правил пица у дома по един или друг начин,като всеки си мисли че е важно какво ще се сложи върху тестото.С днешната ми публикация искам да ви споделя моят огрооомен :) опит в приготвянето на пица,тъй като ми е любима и съм изпробвала доста варианти.Според мен има три основни момента,за да стане пицата ви хубава:
Единият е тестото-като качество и като дебелина при разстилането/разточването.Вторият е сосът от домати-трябва да е нито гъст,нито рядък;може с пресни,нарязани наситно домати;може с доматен сос приготвен за зимата в бутилки;може с лютеница,но никога както си е гъста,а леко разредена с вода,и никога,ама никога с кетчуп!!!Третият,може би най-важен момент е печенето!Всички сме яли пица на пещ и знаем,че такава пица рядко става у дома.И това е заради много високата температура,която за отрицателно време прави пицата готова.Подобен резултат постигнах днес,от който останах във възторг и вече така ще си пека пиците!Вместо в тава опекох пицата директно върху дъното на фурната,само върху хартия за печене,в предварително силно загрята фурна.Буквално за секунди тестото се надигна пред очите ми.За 10-15 мин пицата беше готова.Това печене имитира печенето в гореща пещ.Единствения момент в който трябва да се внимава е докато се ''изхлузва'' пицата с хартията в горещата фурна.Аз я приготвих така:върху дървена дъска сложих лист хартия за печене.Поръсих я с овесени трици(така в ресторантите в Анталия поръсваха всички тестени изделия,които печаха на пещ) и с намаслени пръсти в зехтин или олио се оформя и разтегля тестото в кръгла форма-около 5мм тънко.За нормално печене в тава-е много тънко и би станало на твърда кора,но при това печене,удвоява размера си и си остава меко.След това се намазва с доматения сос,гарнира се по желание,аз сложих луканка,моцарела на филийки  и кашкавал на кубчета на едната пица ,а на другата-моцарелата и кашкавала-настъргани и смесени.Задължително се поръсва с риган и босилек.А едната поръсих и с тънки пера пресен зелен лук.Отгоре се нареждат няколко маслини.

След като сме приготвили 2 или 3 пици,смело пристъпваме кум фурната :),която е загрята предварително.Слагаме пицата заедно с дъската под лек наклон във фурната,като леко изхлузваме дъската.Пицата остава само върху хартията и започва много бързо да се пече.Не се притеснявайте ако хартията поизгори малко :),като се поопече пицата,вече може да я въртите заедно с хартията,ако от някоя страна фурната пече по-силно.За около 10-15 мин пицата е готова.И невероятна! :) Ето тук моментът в който почти веднага се надигна тестото:
Другите плюсове на това печене са че след това няма тави за миене-само си изхвърляте хартията и всичко е чисто.Пицата не залепя за тавата-директно си я взимате от хартията и се нарязва много по-лесно.А и не се използва мазнина.

Дано ви се хареса и да ви е вкусно! :)
 
П.П. Забравих да напиша рецептата за тестото :) Всеки път използвам различно тесто с мая,понякога дори замразено/размразено-между другото-това е много удобен начин да имате под ръка почти по всяко време готово тесто.Може веднъж да се омеси 1-2 кг тесто и след като повтаса 1-2 часа се разпределя на части в торбички и във фризера.Но да се върна на това тесто:)
 2 яйца
 1 ч.ч. кис.мляко +1 непълна чаена лъжичка хл.сода
 500 мл топла вода + 1 кубче мая
 1 ч.л.сол
 1 ч.л. захар
3 суп.лъж.царевично брашно/не е задължително
2-3 с.л. олио
брашно (нямам навик да го меря.Колкото поеме за меко и еластично тесто.)
Ами това е :)

13 коментара:

  1. Станала е разкошна! Ще пробвам новият начин за печене :)) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Пицата е страхотна, но може ли рецептата за тестото?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви!Ще добавя рецептата за тестото в публикацията :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вече я направих :)) Това е новият ми начин за печене на пица. Много благодаря за "светването" :) Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря!И аз съм във възторг от начина!Едва ли ще опека вече пица както досега :)))

    ОтговорИзтриване
  6. И аз така отдавна търся начин да си изпека тестото като хората, благодаря за споделения начин! Чуден е. Имам само един въпрос, краищата остават сухи, дори когато ги намажа с повечко олио, то се изпарява, има ли някакъв начин да ги запазя малко по-мазни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами как да останат мазни,като олиото вече не е като предишното олио-пробвай да ги намажеш със зехтин или свинска мас,а ако и това не помогне-има вариант в който веднага след като се опече тестеното изделие и се извади от фурната-се намазва с мазнина с четка-с разтопено краве масло или свинска мас или с ароматизиран зехтин.Успех! :)

      Изтриване
  7. Страхотен начин! Браво! Ще пробвам.
    На колко градуса да пека и с вентилатор или без? Благодаря предварително!:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фурната трябва да е загрята максимално.Стремим се да достигнем ефекта при печенето на пещ.В пещта температурата е много висока-над 400 градуса.Домашните фурни нямат този капацитет,но и максимално загрята до 275-300 градуса пак ще се доближим до желания ефект.За вентилатор-аз лично не ползвам.
      Поздрави и хубав,предстоящ уикенд! :)

      Изтриване
  8. Здравей ..поздрави за хубавия блог :)) тук си дала една рецепта за тестото а към другите пици е малко по различна ,т.е без яйцата и млякото .. с коя от двете става по вкусно

    ОтговорИзтриване