MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 7 ноември 2010 г.

Масло от Жасмин




Жасминът е нежен цветен аромат с много разновидности. Неговият аромат е вероятно най-възхваляваният...Той е бил описван като райски аромат, екзотичен, изящен, силен, сетивно богат, изключително чувствен, интензивен, леко упоителен, с плодови подтонове, примамлив, сладък и топъл. Цветовете на жасмина са много нежни, но той често е определян като Kраля на ароматите или Kраля на етеричните масла.
 Широко разпространен като най-екзотичният и прекрасен от всички аромати, жасминът е бил централен в парфюмената индустрия през вековете. Оттук идва и изразът „няма парфюм без жасмин”. Цената му е много висока, но дори и много малко количество от масло от жасмин може да допринесе за пълнотата на парфюмен аромат или за ароматерапевтична смес. Почти универсално харесван, жасминът събужда спомени за лятна вечер и нежен бриз, издига духа, релаксира тялото и разрушава емоционалните бариери и окуражава интимността.
Жасминът действа силно на психическо и емоционално ниво,  имайки силно ободряващо действие върху настроението. Въпреки, че обикновенно жасминът е определян като релаксиращ и успокояващ аромат, има изследвания, които показват че жасминът повищава бета ритмите на мозъка, което се свързва с  умствена будност. Жасминът повдига духа, успокоява се автономната нервна система, докато съзнанието остава чисто и будно.

 Според Даниел Риман (в "Библия на ароматерапията") маслото от жасмин не играе особенна роля в ароматерапията, но "несъмнено уханието му е толкова прекрасно, че самото вдъхване може да влияе благотворно на настроението". Според него също жасминът трябва да се държи по-далеч от спалнята, защото действа стимулиращо и ще ви държи будни. Странното е обаче, че жасминът се включва и в някой ароматерапевтични рецепти срещу безсъние и за успокоение. Изглежда, че хората реагират различно на съставките, съдържащи се в цветовете му.

Направете си жасминов чай, разпръснете етерично масло с дифузер във въздуха или го разтворете в масло носител, например бадемово масло и се масажирайте с него - открийте как този противоречив аромат действа на вас и му се наслаждавайте. Със сигурност няма да останете безразлични!Източник

През XVIII век жасминът е пренесен в Европа. В Средиземноморието неговите цветове са възприемани като кралски символ и привилегия. И това вероятно е така, поради изключително трудоемкия начина за добиване на жасминовото масло – от 1000 килограма цветове се получава само един литър от ароматния концентрат. А цветовете се берат само нощем. В поезията жасминовият цвят символизира самата нощ и тайните, които тъмнината може да скрие и само луната може да види. Синоним е на загадъчност, спомен, очакване…
Известно е, че Клеопатра успяла да съблазни Марк Антоний освен всичко друго, и благодарение на опияняващия аромат на това масло, което тя ползвала по време на деловите срещи с него. 
Ароматът му стимулира творческата дейност, подпомага увереността и укрепва достойнството. От друга страна успокоява, има антистрес въздействие и укрепва съня.
И днес, както и в древността, жасминовият аромат се смята за афродизиак. Парфюм, който разнася уханието си в милиони женски будоари в света и във времето, доказал неизменната истина – жасминът е важна част от изкуството на флирта.
В парфюмите жасминовият цвят се използва като основна, базова нотка. Комбинира се добре с аромата на лайката, цитрусовите масла и розата.
В бялата козметика присъства в продуктите за чувствителна и суха кожа.
В ароматерапията жасминовият цвят се използва при повишена тревога, кашлица, главоболие, намалено самочувствие и ниска себеоценка.
Маслото от жасмин е едно от най-скъпите на света - за получаването на 13 мл масло, е необходимо да се съберат ръчно повече от триста цвята жасмин.
    В съставът му влизат много ценни компоненти  - жасмон, индол, бензилацетат, линалол, линалилацетат, метилантранилат, обуславящи различните аспекти на въздействие на организма. Ароматът на маслото е пикантен, с еротични нюанси. Това е аромат на лекотата, благополучието, доброто настроение. Маслото от жасмин,  даже и в 10% концентрация влияе положително на нервната система – стимулира дейността на главния мозък, отстранява депресия, апатия и безразличие. Създава чувство на увереност и оптимизъм.
 Маслото великолепно помага при постменструален синдром,  гинекологични заболявания, нормализира менструалния цикъл, отстранява даже родилни болки. Стимулира лактацията.
 То влияе положително на ендокринната система на човека, стимулира отделянето на хормоните инсулин, тироксин и триодтиронин, повишава нивото на кортизол и полови хормони. Силен афродизиак. Еротичното въздействие на маслото е изразено в усилване на половото влечение, отстранява фригидност, импотенция и преждевременна еякулация.
 В козметиката маслото от жасмин се използва за обогатяване на козметични средства, предназначени за суха и чувствителна кожа. Маслото увеличава еластичността на кожата, спомага за отстраняване на белези и стрии, отстранява дерматити, екземи, алергични обриви, има подмладяващ и освежаващ ефект, леко избелва кожата.
 Укрепва имунитета. Подобрява кръвообращението, премахва спазми, ефикасно при заболявания на дихателната система. Следдните изследвания говорят за висока антииоксидантна, антиканцерогенна и радиопротекторна активност на маслото. Масло на средната нота.
 Енергетика на маслото: жасминът е символ на романтиката и любовта. Това е женски аромат. Той отстранява фригидност и усилва чувствеността. Разкрепостява свенливите натури, усилва взаиморазбирането на партньорите.Възстановява аурата. Аромат за познание на Висшата Реалност. Възвръща вярата в собствените сили. Премахва болката от минали събития, предателство, непреодолима загуба и т.н., приглушавайки безполезните емоции.Позволява постигането на дълбока релаксация. Представлява емоционален "антисептик", отстранява емоционални зарази, непродуктивни мисли, депресивни състояния, тревожност, отчаяние. Дарява светли, оптимистични емоции.
 Основни свойства: стимулира дейността на главния мозък; повишава половата функция; оказва имуномодулиращо действие; проявява антиканцерогенно действие, действа като радиопротектор; има висока антиоксидантна активност; повишава понижените концентрации на тироксин, кортизол, прогестерон, естрадиол, тестотерон; нормализира пониженото съдържание на инсулин, тироксин, триодтиронин.
Понижава артериалното налягане. Отстранява прегракналост, загуба на гласа. Използва се като обезболяващо при остехондроза, невралгии. Нормализира работата на щитовидната жлеза, премахва болезнеността при менструация, разнася възпалителни процеси на половите органи. Премахва фригидност, способства лекото протичане на бременноста. Отстранява сухостта и петна по кожата. Маслото от жасмин е ефективно при екзема
 Показания за приложение: понижена умствена и физическа работоспособност; импотенция и фригидност; хронични възпалителни заболявания; профилактика на отоци; малки радиационни поражения; екзема, дерматити; хипотиреоз и хепиртиреоз; захарен диабет; ОРЗ, грип, пресипнал глас; депресия и безсъние; дисменорея (болезнени менструации), ПМС, дисфункция на яйчниците; суха, чувствителна, раздразнена кожа;

Няма коментари:

Публикуване на коментар