сряда, 17 ноември 2010 г.

Нектар от шипки

...Още един дар от природата,
който може да използваме за приготвяне на вкусни неща.Освен чай,от шипките може да се приготви шипков мармалад и нектар.Невероятни!!!
Ето как става това:
Напълних тенджера с вместимост 4-5 литра с почистени от дръжките и измити шипки.Заливат се догоре с гореща вода и се слагат да заврат.
След момента на завиране се варят 15-20 мин-да са меки на пипане.Похлупват се с капака и се оставят да изстинат-аз ги сварих вечерта и на другата сутрин бяха изстинали и готови за работа.Разбиват се с пасатор-не на много фино,а колкото да няма цели шипки-сместа става гъста и се разрежда с вода,за да може да мине през кухненски робот или машина за сок,за да се отделят семките и фините власинки..Водата в която са вряли не е достатъчна,затова се слага още-толкова,колкото е необходимо за по-лесно преминаване през машината.Образувалата се гъста смес се разрежда с вода до желаната гъстота за нектар и се добавя захар на вкус.Разбърква се 2-3 мин докато се разтвори захарта и се насипва в шишенца.Стерилизират се 15 мин.В резултат имаме:голяма цапаница в кухнята и много миене :),но това,което е в шишенцата си струва!От това количество-5литрова тенджера пълна с шипки-се получи около 5 литра гъста каша.
След разреждането с вода и добавянето на захар(според моя вкус използвах около 1кг и половина захар),се получи 11 литра нектар.
Добавянето на захар и вода води до тази бяла пяна отгоре и в шишенцата,но не бива да ви притеснява защото след стерилизиране изчезва.
Мисля че ще ви хареса!Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар