MyFreeCopyright.com Registered & Protected

сряда, 17 ноември 2010 г.

Нектар от шипки

...Още един дар от природата,
който може да използваме за приготвяне на вкусни неща.Освен чай,от шипките може да се приготви шипков мармалад и нектар.Невероятни!!!
Ето как става това:
Напълних тенджера с вместимост 4-5 литра с почистени от дръжките и измити шипки.Заливат се догоре с гореща вода и се слагат да заврат.
След момента на завиране се варят 15-20 мин-да са меки на пипане.Похлупват се с капака и се оставят да изстинат-аз ги сварих вечерта и на другата сутрин бяха изстинали и готови за работа.Разбиват се с пасатор-не на много фино,а колкото да няма цели шипки-сместа става гъста и се разрежда с вода,за да може да мине през кухненски робот или машина за сок,за да се отделят семките и фините власинки..Водата в която са вряли не е достатъчна,затова се слага още-толкова,колкото е необходимо за по-лесно преминаване през машината.Образувалата се гъста смес се разрежда с вода до желаната гъстота за нектар и се добавя захар на вкус.Разбърква се 2-3 мин докато се разтвори захарта и се насипва в шишенца.Стерилизират се 15 мин.В резултат имаме:голяма цапаница в кухнята и много миене :),но това,което е в шишенцата си струва!От това количество-5литрова тенджера пълна с шипки-се получи около 5 литра гъста каша.
След разреждането с вода и добавянето на захар(според моя вкус използвах около 1кг и половина захар),се получи 11 литра нектар.
Добавянето на захар и вода води до тази бяла пяна отгоре и в шишенцата,но не бива да ви притеснява защото след стерилизиране изчезва.
Мисля че ще ви хареса!Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар