петък, 5 ноември 2010 г.

Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил е напитка,която присъства в източната кухня.Може да се използва и за отслабване,но в сезона на есенните настинки е нещо,което може да ни помогне да останем здрави.
Според аюрведа джинджифилът принадлежи към горещите продукти, които, стимулират кръвообращението и ускоряват метаболизма на организма. Помага и за запазване на свежия и младежки вид на кожата.
Корен от джинджиил може да се купи в по-големите магазини и да се съхранява в хладилник повече от месец. Коренът може да се нареже на тънки ивички с остър нож, може и да се настърже. За 24 часа може да се приеме корен с големината на малка слива и 2 литра вода.
 Много добре се съчетава със зелен чай, лимон и други билки като маточина, мента или да добавите 1-2 карамфилчета или сушени боровинки. Хубаво е да се приема през деня след извършване на активно движение, след занимания с йога, но не и вечер, защото действа ободряващо.
Основната рецепта е да се сложи да заври 2 литра вода и добавете около 1 с.л. нарязан на ситно джинджифил. Когато заври отсранете от огъня и съхранявайте в термос. Можете да го носите през целия ден с вас. Ако искате да отслабнете пийте от този чай 30 мин преди ядене.
Хубав чай се получава, ако залеете 1 с.л. нарязан на ситно джинджифил с 2 литра вода и го оставите така за една нощ. На сутринта го сложете да заври и оставете да ври около 15 мин. Оставете чая да се охлади и добавете прясно изцеден лимонов сок и мед на вкус.

Ако сте настинали и искате да се преборите с кашлицата има един много бърз вариант – смесете 1 с.л. мед с 1/2 ч.л. джинджифил на прах и добавете малко нарязана на ситно лимонова кора. Изяжте го на малки хапки. Определено ще се почуствате по-добре.
снимка

Няма коментари:

Публикуване на коментар