MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 8 октомври 2010 г.

Домашно краве масло

Няма по-ароматно и вкусно масло от домашно приготвеното.Поне за мен.След като се научих да си го приготвям у дома-вече не ползвам това от магазините.Единственото условие е да имате домашно прясно мляко-няма значение краве или овче.Ето как се приготвя.Прясното мляко(несварено)-например 2-3 литра,се слага в по-широк съд и се оставя в хладилника за повече от 10-15 часа,като през това време не се разбърква или разклаща.Целта е да се събере каймака отгоре.Колкото повече престоявя-се събира повече каймак.След това внимателно с лъжица се обира каймака и се слага в отделен съд.Като се събере около 1 кофичка от кис.мляко се пристъпва към разбиването.Ако в момента не можете да съберете това количество,каймака може да съхраните във фризера,докато си набавите нужното количество.От около 1 кофичка каймак излиза приблизително 125 г масло.Каймака се слага в дълбок съд и се слага пасатора.Облепя се отгоре с прозрачно домакинско фолио,защото в един момент ще започне да пръска.Включва се пасатора и се разбива непрекъснато-общо около 10  мин.В началото каймака става по-рядък,но това не трябва да ви притеснява.Продължава се с разбиването.Към 6-7-мата минута започва да се сгъстява и става нещо като сметана.Ако спрете да биете в този момент-маслото няма да се е отделило и ще имате не много гъста сметана.Продължаваме към маслото-оттук нататък ще започне да се отделя маслото на малки парченца,продължавате още 2-3 мин докато се налепи по бъркалката и се отдели на суроватка и масло.След това се спира разбиването.С лъжица се отделя маслото в отделен съд и се промива със студена вода-да се отдели суроватката и да се прочисти маслото.Притиска се с лъжица,да излезе водата и въздуха-и вече си имаме масло.Съхранява се в хладилника.Ако ви се получи повече масло и искате да го запазите за по-дълго време от 8-10 дни-успешно се съхранявя във фризера-с месеци.При нужда ще си имате съвсем прясно масло.Това,което остане от маслото може да се използва както се ползва обезмаслено прясно мляко.
Ето това е размразено краве масло-просто прегънато на 2,след като го отделих от фолиото с което беше във фризера.

10 коментара:

  1. Много интересно! Нямах ни най-малка представа как се приготвя масло. Не изглежда прекалено трудно.
    Сигурно е много приятно на вкус...

    ОтговорИзтриване
  2. Да Ели,не е никак трудно,само трябва търпение да изчакаш и да обереш каймака.А иначе за вкуса-просто на истинско масло,и всичко приготвено с него е страхотно.

    ОтговорИзтриване
  3. Като малка съм помагала на баба да избива масло в онзи продълговат дълът съд, но не съм правила в домашни условия (най-вече поради липса на истинско прясно мляко), но сега си записвам рецептата и ще пробвам. Правилно ли разбрах, че след като събера каймака от млякото веднъж, оставям отново да се утаи каймак и така няколко пъти от едно и също мляко до събирането на една кофичка? Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей.От едно количество мляко най-много два пъти да събереш,но втория път ще е по-малко.Имах предвид че ако нямате много мляко и не може да се събере 1 кофичка-тогава се съхранява в камерата до събиране на необходимото количество,но всичко зависи и от това колко е мазно млякото.От тенджера с 4 л мляко съм изкарвала по една кофичка каймак и още малко.Но не винаги имам време да го направя на масло и затова пак го слагам във фризера:)След това може наведнъж да се разбият няколко кофички.Успех!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Много полезна рецепта. От известно време купуваме домашно прясно мляко за да подквасвам за малката ни дъщеря. Млякото е изключително маслено и до сега изхвърлях каймака. Точно за това потърсих рецепта, за да не се налага да го изхвърлям.
    Моят въпрос е дали от това мляко, което събираме каймака можем да направим след това кисело мляко, в смисъл пречи ли му, че престоява 15ч без да е сварено? Аз до сега съм го отстранявала след подваряването му.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,чудесно е това с много масленото мляко!В никой случай не изхвърляй повече каймака,но след като си направиш масло веднъж,сама ще се убедиш. :)
      Да,от това мляко от което се събира каймака,след това може да се направи кисело мляко,стига да се съхранява млякото в хладилник.Аз винаги след като обера каймака правя кисело мляко.Дори 2 и 3 пъти обирам каймака.Например вечерта,на другата сутрин и следващата вечер.След това го подквасвам.Досега не е имало проблем.Но в по-горещите дни, когато не знаеш доставчика как е съхранявал млякото докато го разнесе-не рискувай с толкова дълъг престой.Успех и да споделиш резултата с маслото! :)

      Изтриване
  6. А да попитам,след като се обере каймака,това мляко,което остава казвате,че го подквасвате.Но първо го сварявате и тогава го подквасвате,нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да.За сирене млякото само се загрява леко,а за кисело мляко се завира-само до момента на кипване,след това се чака да изстине до нужната температура.Ето тук може да видиш как приготвям киселото мляко: http://didi-mybook.blogspot.com/2012/05/blog-post_11.html

      Изтриване
  7. Вчера направих сирене по Ваша рецепта.Браво за рецептата.Много точно описана.Получи се страхотно.ОТ 4л. мляко излезе 760 гр сирене.Въпросът ми е ако взема каймака на млякото, ще намаля ли грамажа на сиренето?
    Благодаря за хубавите рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стела!Явно ви е било доста маслено млякото,за да се получи добро количество сиренце.И да,ако отнемете от маслеността на млякото,ще намалите количеството на крайния продукт като сирене.Моят съвет е,когато правите сирене да не отнемате каймака.А когато подквасвате кисело мляко,тогава задължително го отделете,защото иначе се натрупва един каймак,като пяна отгоре на киселото мляко,който на мен лично не ми допада.Киселото мляко не страда толкова,ако му отнемем каймака. :) Поздрави и благодаря за хубавите думи!

      Изтриване